Blog

IT romanesc a adus 1.4 miliarde de euro din strainatate

 

Ionut Alexandru Budisteanu la o competitie in China

Ionut Alexandru Budisteanu la o competitie in China

Industria IT din România a ajuns să aducă mai mulţi bani în economie decât turismul. Mai exact, 1,4 miliarde de euro a fost valoarea serviciilor informatice exportate anul trecut de companiile româneşti. Succesul este datorat faptului că firmele IT au reuşit să crească cu peste 30% şi pe timp de criză, dar şi să ţină programatorii acasă, spun specialiştii din domeniu.

Românii au reuşit să dezvolte o industrie soft suficient de puternică la nivel european, care să permită şi firmelor străine să vină şi să exporte de aici, din România, dar şi firmelor româneşti să păstreze şi să menţină programatorii aici, acasă

Competenţele româneşti din domeniul tehnologiei au atras aici numeroşi jucători globali şi au determinat, de asemenea, şi dezvoltarea de proiecte antreprenoriale ce au de­păşit graniţele României. Bit­defender exportă mai bine de 98% din business. Prin­ci­pa­le­le pieţe în care distribu­im teh­nologiile noastre sunt SUA, Franţa, Ger­ma­nia, Ca­na­da, Ma­rea Britanie şi Aus­tralia. În ultimii ani, soluţiile de securitate Bit­defen­der au pă­truns inclusiv în întreprinderi cu afaceri de miliarde de dolari, cu zeci de mii de calculatoare şi cu mii de servere. Pe zona produselor destinate con­sumatorilor individuali, cel mai exportat este Bitde­fender Total Security

Personal încerc să fac un startup care piața de desfăsurare să fie întreaga lume si nu doar România. Voi incerca sa public proiectul de startup pe Kickstarter.

Top

China – tara în care Google, Youtube, Facebook… sunt interzise

Ionut Budisteanu China flag Alexandru Budisteanu China Shanghai contest Intel Cup Embedded System Design Contest

Ionut Budisteanu holding the Chinese flag in Shanghai

China este tara in care Google, Youtube, Facebook si sute de alte siteuri sunt interzise prin lege. Recent am participat la concursul Internațional Intel Cup Embedded Design System Contest organizat de către Republica Populară Chineză si sponsorizat de către compania Intel. Primele impresii care îmi trec prin minte sunt acelea că într-adevar China este o țară foarte interesantă, complexă și diversificată. Pentru un european ca și mine, China reprezintă o țară asiatică foarte diferită din toate punctele de vedere. Înainte să particip în China, în anii precedenți am fost și în Taiwan de 2 ori la concursul Taiwan International Science and Engineering Fair în 2012 și 2013. Deci China nu a fost chiar un șoc cultural pentru mine. Orașul Shanghai unde concursul s-a desfășurat are o populație de 22-24 de milioane de oameni.  Înainte să vin în China îmi făcusem temele și am căutat poze, am citit pe Wikipedia despre istoria orașului Shanghai, dezvoltarea rapidă a Chinei despre comunismul din China… însă doar cu o singură zi înainte să plec în China am aflat de la un prieten foarte bun Lai Xue că în  China exista peste 4000 de site-uri blocate precum: Google, Youtube, Facebook și lista poate continua foarte mult… Am fost surprins ca și Youtube este blocat – un site pe care am multe cursuri online și anumite lucruri interesante despre tehnologii IT noi. Inițial am crezut că voi avea Google, Youtube, Facebook ușor folosind un simplu proxy sau Tor. M-am înselat… majoritatea proxiurilor și serviciul de Tor deoarece sunt date publice sunt blocate în China. Lai Xue mi-a dat VPN-ul lui personal care îl folosește în China ca să aibe acces la site-urile interzise prin lege în China. Asa ca pregatitiva sa va luati un VPN personal de acasa daca mergeti in China.

Lai Xue, mi-a povestit că Republica Populară Chineză în ultimii 20 de ani s-a transformat într-o țară comunistă capitalistă – importând capitalismul din Singapore.  În ultima zi a fost premierea și am aflat că am luat locul I.

Mâncarea a fost foarte gustoasă și m-a surprins plăcut. În a doua zi m-am întalnit cu Marius Neghină, student în anul IV și Cristian Totolini, reprezentanții Universității din Craiova la concurs. Deoarece nu își schimbaseră banii în yeni chinezești le-am cumpărat eu câte o mică gustare. La o bucată de frigături Marius îmi spune că nu are gust nici de pui și nici de porc… ba chiar un gust diferit. Sesizasem și eu – am cumpărat și am mâncat împreună cu Lai Xue cu o zi înainte aceasi mâncare. Într-adevar de porc nu avea gust sigur dar nici de pui. Eu am făcut glume că poate mâncam carne de cuțu-cuțu. După ce am glumit, după premiere Marius îmi spune ca a mai mâncat o data cu cu niște studenți din Hong Kong care i-au spus ca deobicei ei mai mănâncă din când în când carne de cuțu-cuțu.  Marius glumind cu cei din Hong Kong ca poate o fi carne de cățel, tipii din Hong Kong i-au spus ca ar putea fi foarte probabil să fie carne de cățel. Concluzia este că exista o probabilitate să fi mâncat carne de cuțu-cuțu în China 🙂 .

Top

Titlul de Ambasador al Turismului Românesc

Ambasadorii Turismului Romanesc Ionut Alexandru Budisteanu Ionut Budisteanu Guvernul Romaniei Romania Simona Halep Alexandru Budisteanu Budisteanu Ionut Alexandru

Ambasadorii Turismului Romanesc

Ieri, în data de 7/7/2014 am fost prezent la un eveniment extraordinar – Gala Ambasadorilor Turismului Românesc – ediția a III-a. La ora 16:20 am primit de la Guvernul României onoarea și titlul de Ambasador al Turismului Românesc. Consider că eu nu sunt încă un ambasador, ci poate voi deveni unul în următorii 10-20 de ani (desigur dacă voi munci și voi reuși să țin pasul cu tehnologiile moderne în domeniul IT și electronic). Momentan sunt doar o speranță, voi învăța și mă voi strădui în continuare să fac performanță. Este o recunoaștere extraordinară pe care am primit-o de la România deoarece este un titlul dat de către oamenii din țara mea și nu de către străini. Pentru un tânăr în special la începutul drupului cel mai important nu este o recunoaștere materială ci o recunoaștere morală – să iți spună cineva “Băiete tu faci bine în ceea ce faci – continuă să perseverezi și șă iți urmezi visul!”. Este ceva extraordinar când acea recunoștere, acele cuvinte transmise din suflet sunt acordate de către comunitatea din care provii, de acei oameni care împărtășesc aceeași istorie, traire și limbă cu tine. După ce am primit pașaportul diplomatic am aflat de la Ministrul Afacerilor Externe, dl. Titus Corlăţean că acum nu îmi trebuie viză pentru a participa la concursul Intel Cup Embedded System Design Contest din Shanghai ce se va organiza în data de 14-23 iulie 2014. Din păcate nu am știut de acest lucru(ca o să primesc pașaportul diplomatic) și săptămâna trecută mi-am luat viza.

După formalitățile oficiale de la Palatul Victoria am fost invitați de către Prim-Ministrul României, dl. Victor Ponta sa ne alăturăm domniei sale în cabinetul personal și să discutăm mai multe lucruri. A fost o conversație foarte interesantă, inspirațională despre educație – investiții sustenabile în învățământ, sport și cultură, alături de Simona Halep, muzicianul Alexandru Tomescu, Horia Tecău, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu, Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlățean. A fost foarte frumos deoarece consider ca toată discuția colaborativă a noastră a fost foarte productivă.

Seara, la ora 19:30 am fost invitați toti cei 6 noi Ambasadori la Stejarii Country Club.  A fost un eveniment foarte bine organizat – unde au fost invitați și toți ceilalți Ambasadori ai Turismului  Românesc precum Ilie Năstase, Maia Morgenstern, astronautul Dumitru Prunariu și mulți alti Ambasadori adevărați ai României în străinătate. M-am simțit foarte bine și apreciat de către Guvernul nostru pentru ceea ce fac eu în fața calculatorului  – ce tastez eu la proiectele mele. Ultimele mele două cuvinte sunt: “Mulțumesc, România!”.

Top

Bac 2013 urmează Bacalaureat 2014

Bac 2014 bacalaureat note examen rezultate bac 2014În următoarele zile peste 160 de mii de tineri din România susțin “examenul maturității”. Îmi aduc aminte cu plăcere de experiența mea de anul trecut și m-am decis sa scriu cum m-am pregatit eu pentru BAC 2013, sperând că va fi folositoare unor elevi la BAC 2014. Eu am terminat profilul Matematică-Informatică la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. La începutul lunii iunie 2013 am susținut competențele digitale, lingivistice la limba română și la limba engleză. Am decis ca pentru acestea să nu mă pregatesc explicit… decizia a fost bună ca am luat cele mai bune calificative.

Imediat după ce m-am intors din America in mai, am inceput să învăț singur (nu am făcut nici o dată meditații) mai mult pentru subiectul III – redactarea eseului despre o operă literară deoarece nu era punctul meu forte. Pentru că nu am avut foarte mult timp la dispozitive m-am folosit de tehnologiile moderne pentru majoritatea operelor necesare ale autorilor canonici. Doresc să le și precizez că poate va ajuta pe cineva. Am ascultat Teatru Radiofonic (de pe de pe torrente și Youtube), a operelor precum Mara de Ioan Slavici, O scrisoare pierdută, Enigma Otiliei de George Călinescu, etc… A fost foarte interesant și frumos…  deoarece într-o oră și cateva zeci de minute puteai să asculți o carte întreagă. Am îmbinat utilul cu plăcutul. Din păcate nu am reușit sa prind toate detaliile și personal am ascultat de cateva ori bune anumite opere literare. După ce întelegeam opera citeam pe internet mai multe informații despre stilurile speciei literare (stilul dramatic, epic, liric) și despre stilul unui curent artistic literar (romantic, realist, clasic). După acestea încercam să fac legăturile dintre stilurile literare și opera pe care am ascultat-o la teatrul radiofonic. Pe parcurs reușeam să înteleg diferențele și chiar le puteam scrie pe hartie. Țin minte că am văzut și filmele “Moromeții” regizat de Stere Gulea și “Ultima noapte de dragoste” regizat de Sergiu Nicolaescu. Per total cred că am învătat la limba română fără să “tocesc” comentarii din anumite cărți pe dinafară.

La matematică și informatică nu m-am pregătit explicit deoarece am făcut la inceputul anului mai multe subiecte si luam intre 9,5 si 10. Eu oricum niciodată nu mi-am dorit să obțin la Bac nota 10. Deasemenea la clasă tot timpul faceam probleme de bacalaureat.

A sosit și momentul cel mare – am avut de susținut examenele scrise la Limba si Literatura Română, Matematică și Informatică. Din câte imi aduc aminte am luat 10 la informatică, 9 la matematică și 8,5 la română. Am obținut media 9,16. Cel mai dezamagit am fost că la TV s-a vorbit numai despre dosarul de fraudă de la liceul Dimitrie Bolintineanu din capitală și mai deloc despre tinerii care au obținut 10. Subiectele nu mi s-au părut deloc dificile și într-adevar nu s-a copiat. În clasa mea au trecut bacul doar 4 din noi. 🙁 Deși am fost la un profil de matematică-informatică, colegii mei au preferat să dea la biologie și nu la informatică a treia dispciplină. Sunt de părere ca elevii de la Matematică – Informatică trebuie să primească subiecte mai dificile la matematică și informatică și să nu fie obligați să învețe comentarii literare.

Top

Bursa Tânarului Cercetător

Ionut Alexandru Budisteanu i nfata Guvernul Romaniei vorbind despre Bursa Tanarului Cercetator
Aproximativ acum un an, Primul-ministru al României, dl. Victor Ponta a promis implementarea unui program de burse ce vine în sprijinul studenţiilor pentru a face proiecte de cercetare. În luna ianuarie 2014 programul a fost implementat de către UEFISCDI. Deşi programul dorea iniţial să acorde 50 de burse la studenţii Români care doresc să facă performanţă în proiecte de cercetare, din păcate s-au înscris într-un număr foarte mic – au fost doar 16 aplicanţi. Programul încearcă să incurajeze tinerii să fie interesati de carte, de şcoală să lucreze intr-un proiect, să publice rezultatele din lucrarea de cercetare la conferinţe internationale şi de ce nu să participe cu lucrarea din proiect la competiţii internationale. Personal mi se pare foarte interesant şi bine realizat, deoarece unitatea de invăţământ în care studentul învaţă face parte din programul de cercetare şi este obligată să lucreze, să-l coordoneze şi să-l ajute.

Programul “Bursa Tânărului Cercetător” a fost implementat de către UEFISCDI Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învătământului superior, a cercetării, dezvoltării şi invovării.

Lista completă a bursierilor din cadrul programului implementat de UEFISCDI

Consider că este o initiativă extraordinară, deoarece tinerii primesc bani de la stat pentru a lucra într-un laborator, ca să învete, să realizeze o lucrare de cercetare. Chiar dacă noi la 20 de ani nu putem fi consideraţi cercetători(cel puţin eu nu mă consider), este foarte important să fim pe drumul cel bun şi să fim ajutaţi. Sper să vedem primele roade a programului de burse peste cateva luni.

Discursul meu de la Guvern în Aprilie.

Programul meu de cercetare

Realizarea unui software capabil să creeze, să analizeze şi să exporte modele Markov ascunse (Hidden Markov Models) în alte aplicaţii software pentru dezvoltarea cărora se intenţionează utilizarea unor modele statistice de inteligenţă artificială.

O interfaţa vizuală pentru crearea modelului HMM dorit de utilizator

Utilizatorul va puta să creeze vizual modele HM alese 1D sau 2D, să selecteze numărul de stări etc. Aceste modele vor putea fi create cu drag & drop şi vizualizate împreună cu ponderile respective. Antrenarea modelelor se va face cu componente de antrenare sau vor putea fi editate manual. Numărul de stări ale modelului se poate alege constant sau se poate alege variabil (mai multe stări). Ex: caracterele mai late, caracterele lipite.

Algoritmi de antrenare a modelului ales

Algoritmi de ajustare al parametrului modelului ales – ponderile din matricea de tranziţie şi stările iniţiale care produc la ieşire setul de observaţii cu distanţa minimă faţa de vectorul de feature-uri.

Se va folosi Baum-Welch algorithm cunoscut ca Forward-Backward algorithm.

Comparaţii cu alte sisteme similare

Avantajele sistemului faţa de alte sisteme software similare: sistemul nu e dependent de sisteme auxiliare gen MATLAB sau Hidden Markov Kit Toolbox, Phoenix sau Byblos. Aceste sisteme stau în general la baza aplicațiilor bazate pe modelele Markov. Sistemul poate fi utilizat şi în varianta independentă de limbaj (fară dicţioanar) cu scăderea ratei de recunoaştere cu max 5% – estimare bazată pe modelele similare existente.

Rezultate estimate   

La sfârşitul proiectului voi obține un sistem software ce va permite studiul modelelor Markov ascunse pe baza înlănţuirilor gen flow-chart driven, care va permite construirea grafică interactivă a unui lanţ de operaţii aplicate unui set de date de intrare. Se va folosi conceptul de Model Based Design – MBD. Blocurile funcţionale vor fi interconectate, implementând fluxul, setul de operaţii care se vor aplica setului de date de intrare. Datele obţinute vor putea fi exportate uşor sub forma unor fişiere DLL în alte aplicaţii, în funcţie de dorinţa utilizatorului. Prin această metodă, relizarea unor sisteme software ca cele menţionate în partea superioara a lucrării va putea fi realizată în intervale de timp reduse substanțial.

Voi crea o documentaţie completă de utilizare a aplicațiilor create, a modului de extragere al atributelor, a creării setului de antrenament, a codebook-ului creat, metodei de simulare, de decodificare, cât şi un raport detaliat al performanţelor sistemului HMM creat.

 

Top
1 2 Page 1 of 2